Afzetprijzen industrie 3 procent hoger

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in juni 3 procent hoger dan in juni 2016, meldt het CBS. De prijsstijging is opnieuw kleiner dan een maand eerder. Toen waren de producten van de industrie bijna 6 procent duurder.

De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.

Olie goedkoper in juni

Voor het eerst na september 2016 is de olie goedkoper dan een jaar eerder. In juni 2017 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ruim 42 euro, bijna 5 procent minder dan een jaar eerder. Een maand eerder was de prijs voor een vat ruwe olie bijna 47 euro. Dat was 10 procent hoger dan in mei 2016.

De ontwikkeling van de afzetprijzen hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in juni ruim 1 procent goedkoper dan in juni 2016. Een maand eerder was de prijsstijging nog ruim 11 procent.

Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in juni bijna 7 procent hoger dan een jaar eerder. In mei waren chemische producten gemiddeld ruim 10 procent duurder.

Producten van de basismetaalindustrie waren bijna 13 procent duurder dan een jaar eerder. Ook de prijzen van producten van de voedingsmiddelenindustrie, de metaalproducten-, de auto- en de rubber- en kunststofindustrie lagen hoger dan een jaar eerder. Dat hangt onder meer samen met de prijsontwikkeling van agrarische grondstoffen en metalen. De prijzen in de machine-industrie waren daarentegen opnieuw lager dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie naar bedrijfsklasse
 mutatie
Basismetaal12,6
Chemie6,7
Voeding5
Metaalproducten4
Auto1,8
Rubber/Kunststof1,6
Aardolie-1,1
Machine-4,2

De acht genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn samen goed voor 80 procent van de industrie.

Producten industrie in juni goedkoper dan in mei

Vergeleken met mei zijn de afzetprijzen van de industrie in juni gedaald met ruim 1 procent. De prijzen daalden op de binnenlandse markt met 1 procent en op de buitenlandse markt met 1,5 procent. De prijs van olie daalde ook.