Opnieuw meer passagiers Nederlandse luchthavens

Het aantal passagiers op Nederlandse luchthavens is met 9 procent gegroeid in het eerste kwartaal van 2017. In totaal reisden 15,5 miljoen passagiers via Schiphol of een van de vier regionale luchthavens. Het aantal passagiers op vliegveld Eindhoven, na Schiphol de grootste Nederlandse luchthaven, groeide met 20 procent. Bij intercontinentale vluchten via Eindhoven steeg het aantal passagiers zelfs met 50 procent. Dit meldt het CBS in de kwartaalmonitor luchtvaart.

Fors meer intercontinentale passagiers vliegveld Eindhoven

Ruim 1,1 miljoen passagiers reisden via vliegveld Eindhoven in het eerste kwartaal, een stijging van 20 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal passagiers op intercontinentale vluchten groeide het sterkst, met 50 procent. Sinds de start van vluchten van en naar Noord-Afrika in 2011 is het aantal intercontinentale passagiers fors toegenomen van 7 duizend over heel 2011 naar 37 duizend in het eerste kwartaal van 2017. Dit is 3,3 procent van alle reizigers op vliegveld Eindhoven.

Grootste passagiersgroei voor luchthaven Groningen

Groningen Airport Eelde realiseerde de grootste procentuele groei in het aantal passagiers. De luchthaven had ruim 30 procent meer reizigers in het eerste kwartaal van 2017, mede door een toename van het aantal lijndiensten. Over heel 2016 daalde het aantal passagiers dat via Groningen reisde nog met bijna 16 procent. Groningen is een relatief kleine luchthaven, het aandeel passagiers dat via deze luchthaven reist bedraagt met 31 duizend in het eerste kwartaal slechts 0,2 procent van het totaal aantal reizigers op Nederlandse luchthavens.

Passagiers Nederlandse luchthavens, eerste kwartaal 2017
 Ontwikkeling
Amsterdam Airport Schiphol8,5
Rotterdam The Hague Airport-0,7
Eindhoven Airport19,7
Maastricht Aachen Airport-4,6
Groningen Airport Eelde30,6

Ook meer vracht voor Nederlandse luchthavens

De hoeveelheid vracht op de Nederlandse luchthavens steeg met 5 procent in het eerste kwartaal van 2017. Terwijl via Schiphol 8 procent meer vracht werd verwerkt, daalde het vrachtvolume in Maastricht met bijna 40 procent door het wegvallen van een intercontinentale vervoerder. Maastricht verwerkte wel meer vracht met een Europese herkomst of bestemming; deze verdubbelde in vergelijking met het eerste kwartaal van 2016.

Ook de volumegroei van Schiphol werd vooral gerealiseerd op vluchten binnen Europa. Terwijl de hoeveelheid intercontinentale goederen op Schiphol met 4,3 procent toenam, groeide de vrachtvolumes op Europese vluchten met bijna 40 procent.

Vrachtvervoer, eerste kwartaal 2017
 EuropaIntercontinentaal
Amsterdam Airport Schiphol39,54,3
Maastricht Aachen Airport100,6-82,5