Afzetprijzen industrie bijna 6 procent hoger

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in mei bijna 6 procent hoger dan in mei 2016, meldt het CBS. De prijsstijging is kleiner dan een maand eerder. Exclusief de aardolie-industrie was in mei de prijsstijging in de industrie 5 procent.

De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.

Hogere olieprijzen, hogere afzetprijzen

In mei 2017 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie bijna 47 euro. Dat is 10 procent meer dan een jaar eerder. In april was de prijs voor een vat ruwe olie 50 euro, ruim 31 procent meer dan in april 2016.

De ontwikkeling van de afzetprijzen hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in mei ruim 11 procent duurder dan in mei 2016. Een maand eerder was de prijsstijging nog bijna 32 procent.

De prijzen van de producten van de chemische industrie waren 10 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in deze bedrijfstak hangt een hogere afzetprijs samen met een hogere olieprijs. Producten van de basismetaalindustrie waren ruim 14 procent duurder dan een jaar eerder. Er is meer vraag naar basismetalen en de voorraden zijn relatief laag.

Ook de prijzen van producten van de voedingsmiddelenindustrie, de metaalproducten-, de auto- en de rubber- en kunststofindustrie lagen hoger dan een jaar eerder. Dat hangt onder meer samen met de prijsontwikkeling van agrarische grondstoffen en metalen. De prijzen in de machine-industrie waren daarentegen opnieuw lager dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie naar bedrijfsklasse
 mutatie
Basismetaal14,3
Aardolie11,2
Chemie10
Voeding7,3
Metaalproducten4,1
Rubber/Kunststof1,7
Auto1,6
Machine-4,2

De acht genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn samen goed voor 80 procent van de industrie.

Producten industrie in mei goedkoper dan in april

Vergeleken met april zijn de afzetprijzen van de industrie in mei gedaald met bijna 1,5 procent. De prijzen daalden op de binnenlandse markt met 1 procent en op de buitenlandse markt met bijna 2 procent. De prijs van olie daalde ook.