Export groeit verder

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP
Het volume van de goederenexport was in april 2,9 procent groter dan in april 2016, meldt het CBS. De groei was kleiner dan in maart, toen de export met ruim 6 procent groeide ten opzichte van een jaar eerder. Ook de stijging van het importvolume was kleiner; 0,6 procent in april tegen 7,5 procent in maart.

In april 2017 groeide vooral de export van elektrotechnische machines en chemische producten. De uitvoer van aardgas was opnieuw aanzienlijk lager dan een jaar eerder.

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in juni iets gunstiger dan in april.

Omstandigheden voor export in juni iets gunstiger

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in juni iets gunstiger dan in april. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie.

In de radar van juni zijn vooral het Europese en Duitse producentenvertrouwen verbeterd ten opzichte van april. Ook de ontwikkeling van de Duitse industriële productie was gunstiger.

De export van goederen maakt ongeveer drie kwart uit van de totale export. Over de export van diensten rapporteert CBS niet maandelijks. Informatie over de totale export publiceert CBS op kwartaal- en jaarbasis. De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.