Vertrouwen producenten industrie opnieuw hoger

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
Het producentenvertrouwen steeg van 7,0 in februari naar 7,8 in maart, maakt het CBS bekend. Ondernemers in de industrie zijn vooral positiever over hun verwachte bedrijvigheid. Het producentenvertrouwen ligt op het hoogste niveau in 9 jaar.

Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand. Het vertrouwen van de industriële producenten ligt ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,6). Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in januari 2008 de hoogste waarde (9,4) en ruim een jaar later de laagste waarde (-23,5).

Vooral positiever over verwachte bedrijvigheid

Producenten in de industrie waren in maart vooral positiever over hun productie in de komende drie maanden. Ook het oordeel over de orderportefeuille en de voorraden gereed product verbeterden.

Alle deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn in maart positief. Zo zijn er meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Verder heeft het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Ook is het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.

Producenten hout- en bouwmaterialenindustrie meest positief

In alle deelbranches binnen de industrie zijn de producenten positief. Net als in de voorgaande maanden zijn de ondernemers in de hout- en bouwmaterialenindustrie het meest positief. Daarna volgen de producenten in de transportmiddelenindustrie. Hun vertrouwen verbeterde overigens het sterkst.

Producentenvertrouwen naar de belangrijkste bedrijfsklassen (seizoengecorrigeerd)
 saldo
Hout-, bouw-
materialen
14,3
Transportmiddelen12,3
Basismetaal,
metaalproducten
10,5
Textiel, kleding,
leer
9,9
Elektrotechnische
en machine
9,7
Aardolie en chemie9,1
Papier en grafische6,7
Voeding- en
genotmiddelen
5,2

Industrie produceert meer in januari

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in januari 1,5 procent hoger dan in januari 2016. De stijging is een stuk kleiner dan in december. Al zestien maanden produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de machine-industrie groeide het sterkst.

Duitse producentenvertrouwen neemt ook verder toe

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. De industriële ondernemers in Duitsland waren in maart ook positiever dan in februari. Ze waren vooral positiever over de verwachte bedrijvigheid. Het vertrouwen van Duitse producenten bereikte het hoogste niveau in bijna 6 jaar. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in januari 0,6 procent hoger dan een jaar eerder.