Export groeit gestaag verder in januari

© ANP
Het volume van de goederenexport was in januari 5,7 procent groter dan in januari 2016, meldt het CBS. De stijging is iets kleiner dan in de voorgaande maand. In januari groeide vooral de export van machines en apparaten, (basis)metaal- en chemische producten. Zowel de uitvoer van Nederlands product als de wederuitvoer was hoger dan een jaar eerder. Het importvolume was in januari 4,0 procent groter dan een jaar eerder. Het CBS publiceert elke zes tot zeven weken na afloop van een verslagmaand over de nieuwste export- en importcijfers.

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in maart aanzienlijk gunstiger dan in januari en februari.

Export goederen (volume, werkdaggecorrigeerd)

Omstandigheden voor export in maart aanzienlijk gunstiger

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in maart een stuk gunstiger dan in januari. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie.

In de radar van maart is vooral de ontwikkeling van de wisselkoersen gunstiger dan in de radar van januari. Het oordeel van Nederlandse en Europese producenten over de buitenlandse orderpositie en het Europese producentenvertrouwen zijn ook verbeterd. De ontwikkeling van de Duitse industriële productie is daarentegen ongunstiger in de radar van maart.

De export van goederen maakt ongeveer drie kwart uit van de totale export. Over de export van diensten rapporteert CBS niet maandelijks. Informatie over de totale export publiceert CBS op kwartaal- en jaarbasis. De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.