Vertrouwen producenten industrie neemt opnieuw toe

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© Hollandse Hoogte
Het producentenvertrouwen steeg van 6,0 in januari naar 7,0 in februari, maakt het CBS bekend. Ondernemers in de industrie zijn vooral positiever over hun orderportefeuille. Het producentenvertrouwen ligt op het hoogste niveau vanaf maart 2008.

Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand. Het vertrouwen van de industriële producenten ligt ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,6). Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in januari 2008 de hoogste waarde (9,4) en ruim een jaar later de laagste waarde (-23,5).

Positiever over orderportefeuille en verwachte bedrijvigheid

Producenten in de industrie waren in februari vooral positiever over hun orderportefeuille. Ook het oordeel over de verwachte productie in de komende drie maanden verbeterde. Daarentegen waren de producenten over de voorraden gereed product negatiever.

Twee deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn in februari positief. Zo zijn er meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Verder heeft het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar.

Het oordeel over de voorraden eindproduct is licht negatief. Dat wil zeggen dat het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te groot beschouwt groter is dan het aantal dat de voorraden te klein vindt.

Producenten hout- en bouwmaterialenindustrie meest positief

In alle deelbranches binnen de industrie zijn de producenten positief. Net als in januari zijn de ondernemers in de hout- en bouwmaterialenindustrie het meest positief. Daarna volgen de producenten in de textiel-, kleding- en lederindustrie. In de transportmiddelenindustrie zijn de ondernemers het minst positief gestemd.

Producentenvertrouwen naar de belangrijkste bedrijfsklassen (seizoengecorrigeerd)
 saldo
Hout-, bouw-
materialen
15,5
Textiel, kleding,
leer
15,1
Aardolie en chemie10,2
Basismetaal,
metaalproducten
8,1
Elektrotechnische
en machine
7,6
Papier en grafische6,9
Voeding- en
genotmiddelen
5,8
Transportmiddelen3,8

Productie industrie groeit verder in december

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in december 4,7 procent hoger dan in december 2015. De stijging is groter dan in november. Al vijftien maanden produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Duitse producentenvertrouwen neemt ook toe

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. De industriële ondernemers in Duitsland waren in februari ook positiever dan in januari. Ze waren vooral positiever over de huidige bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in december 2016 lager dan een jaar eerder.