Omzet uitzendbranche stijgt in vierde kwartaal

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© Hollandse Hoogte
In het vierde kwartaal van 2016 hebben uitzendbureaus, arbeidsbemiddelaars en payrollbedrijven 3,5 procent meer omgezet dan in het kwartaal ervoor, meldt het CBS. Dat is de grootste stijging in 2016. Ook het aantal uitzenduren nam in het vierde kwartaal opnieuw toe.

Met het vierde kwartaal zijn ook de jaarcijfers bekend. Vorig jaar behaalde de uitzendbranche 7,6 procent meer omzet dan in 2015. Het totaal aantal uitzenduren lag 6,9 procent hoger.

Grootste stijging uren in langlopende contracten in 2,5 jaar

De omzet van de uitzendbranche hangt sterk samen met het aantal uitzenduren. Het totaal aantal uitzenduren steeg in het vierde kwartaal van 2016 met 2,8 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Zowel de uren in de kortlopende als in de langlopende contracten namen toe.

Het aantal uitzenduren in langlopende contracten zoals detachering en payrolling steeg met 3,9 procent in het vierde kwartaal van 2016. Dat is de grootste stijging in 2,5 jaar. Het aantal uren in kortlopende contracten nam met 1,7 procent toe. Deze stijging is kleiner dan in het derde kwartaal.

Niet alleen meer uitzendwerk

Op 14 februari maakte het CBS al bekend dat het aantal banen in het vierde kwartaal van 2016 met 53 duizend is toegenomen. Dat is de grootste groei in vijf jaar tijd. Een kwart (13 duizend) van de nieuwe banen kwam voor rekening van de uitzendbureaus. Verder steeg het aantal vacatures in het vierde kwartaal met 8 duizend en daalde het aantal werklozen met 29 duizend ten opzichte van het derde kwartaal van 2016.

Morgen publiceert het CBS de kwartaalmonitor zakelijke dienstverlening.