Export groeit verder in december

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© Hollandse Hoogte / Ries van Wendel de Joode
Het volume van de goederenexport was in december 6,1 procent groter dan in december 2015, meldt het CBS. De stijging is opnieuw iets groter dan in de voorgaande maand. In december groeide vooral de export van chemische producten, machines en aardgas. Zowel de uitvoer van Nederlands product als de wederuitvoer was hoger dan een jaar eerder. Het importvolume was in december 2,7 procent groter dan een jaar eerder.

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in februari gunstiger dan in december, maar iets minder gunstig dan in januari.

Omstandigheden voor export in februari aanzienlijk gunstiger

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in februari een stuk gunstiger dan in december. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie.

In de radar van februari is vooral de ontwikkeling van de wisselkoersen beter. Ook het oordeel van Nederlandse en Europese producenten over de buitenlandse orderpositie en het Europese en Duitse producentenvertrouwen zijn gunstiger dan in december. De Duitse industrie presteerde daarentegen slechter dan in december.

De export van goederen maakt ongeveer drie kwart uit van de totale export. Over de export van diensten rapporteert CBS niet maandelijks. Informatie over de totale export publiceert CBS op kwartaal- en jaarbasis. De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.