Productie industrie groeit verder

© Hollandse Hoogte
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in oktober 0,6 procent hoger dan in oktober 2015, maakt CBS bekend. De stijging is een stuk kleiner dan in september. Al dertien maanden produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de transportmiddelenindustrie groeide opnieuw het sterkst.

Gemiddelde dagproductie industrie (volume)

Productie transportmiddelenindustrie groeit het sterkst

De transportmiddelenindustrie produceerde in oktober ruim 11 procent meer dan in oktober 2015. Dat is te danken aan een stijging van het aantal geproduceerde personenauto’s en vrachtwagens. Ook de productie van de rubber- en kunststof-, de chemische en de voedingsmiddelenindustrie groeide sterker dan gemiddeld. De productie van de elektrische-apparaten-, de farmaceutische- en de metaalproductenindustrie kromp daarentegen.

Gemiddelde dagproductie naar bedrijfsklasse
Gemiddelde dagproductie naar bedrijfsklasse
 Mutatie
Transportmiddelen11,6
Rubber en kunststof5,7
Chemische producten3,4
Voedingsmiddelen1,7
Machine0,5
Metaalproducten-0,6
Farmaceutische-3,1
Elektrische apparaten-4,7
Industrie (totaal)0,6

De genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn goed voor circa 70 procent van de industriële productie.

Trend productie industrie positief

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van oktober op september steeg de productie met 0,5 procent.

De voor seizoeneffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Sinds medio 2014 is er sprake van een stijgende trend van de industriële productie.

Seizoengecorrigeerde gemiddelde dagproductie industrie

Vertrouwen producenten industrie ligt iets lager

Het vertrouwen van industriële producenten is in november licht afgenomen, maakte CBS een paar weken geleden bekend. Dat is vooral toe te schrijven aan een minder positief oordeel over de verwachte bedrijvigheid.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Net als de Nederlandse producenten waren de industriële ondernemers in Duitsland in november iets minder positief dan in oktober. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in oktober 1,3 procent hoger dan in oktober 2015.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.