Inflatie stijgt naar 0,6 procent

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© Hollandse Hoogte
De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) steeg in november naar 0,6 procent, meldt CBS. In oktober waren goederen en diensten voor de consument 0,4 procent duurder dan een jaar eerder.

Reizen naar het buitenland verhogen inflatie

Duurdere vakantiereizen naar het buitenland verhoogden de inflatie in november. In november lagen de prijzen van vakantiereizen 5,6 procent hoger dan vorig jaar, terwijl deze in oktober op jaarbasis nog 2,6 procent lager waren. Ook de prijsontwikkeling van voeding en kleding verhoogde de inflatie. Met name groenten en melk werden duurder en droegen bij aan de toename van de inflatie.

Inflatie zonder energie, voeding, alcohol en tabak stijgt

Omdat de prijsontwikkeling van energie en voeding sterk fluctueert en de prijzen van alcohol en tabak vaak stijgen door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie exclusief deze productgroepen. De inflatie in november volgens deze maatstaf steeg naar 0,9 procent. In oktober was dit 0,6 procent.

CPI voor onderliggende clusters
 Sep 2016Okt 2016Nov 2016
Inflatie excl. energie,
voeding, alcohol en tabak
0,40,60,9
Goederen-0,30,20,1
Energie-3,8-2-3,1
Voeding, alcohol en tabak0,50,81,1
Goederen excl. energie,
voeding, alcohol en tabak
0,30,50,5
Diensten0,50,71,1
 

Zowel inflatie in Nederland als eurozone stijgt

Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent CBS ook de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP).

De inflatie in Nederland volgens de HICP steeg in november naar 0,4 procent. In oktober was dat nog 0,3 procent. De inflatie in de eurozone steeg van 0,5 procent naar 0,6 procent. Daarmee blijft de inflatie in Nederland iets onder het niveau van de eurozone. De toename in de eurozone komt voornamelijk door hogere prijzen van voedingsmiddelen, alcohol en tabak.

De HICP wordt volgens de Europees geharmoniseerde methode berekend zodat deze kan worden vergeleken met andere lidstaten van de Europese Unie. De prijsindexcijfers voor de eurozone en de Europese Unie als geheel worden berekend uit de HICP’s van de afzonderlijke lidstaten. De Europese Centrale Bank gebruikt deze cijfers voor het monetaire beleid.

De HICP houdt in tegenstelling tot de CPI geen rekening met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de prijsontwikkeling van huurwoningen. Omdat de huurstijging hoger is dan de gemiddelde prijsstijging van andere goederen en diensten, komt de Nederlandse inflatie volgens de CPI op dit moment iets hoger uit dan volgens de HICP.