Omzet reisbranche bereikt recordhoogte

© Hollandse Hoogte
De reisbranche heeft in het derde kwartaal van 2016 voor het tiende kwartaal op rij meer omgezet. De reisorganisatoren en -bemiddelaars boekten 7,8 procent meer omzet dan een jaar eerder. Hiermee behaalde de branche een nieuw omzetrecord. Dit meldt CBS.

Reisbemiddelaars (bedrijven die zelf geen reizen organiseren, maar bemiddelen in onder andere vliegtickets, pakketreizen en accommodaties) realiseerden meer omzet. De reisorganisaties en touroperators (bedrijven die zelf een reis samenstellen en als geheel verkopen, en bedrijven die zelf reizen organiseren) lieten in het laatste jaar juist een lichte omzetdaling zien.

Naast de omzet is ook de toegevoegde waarde van de reisbranche toegenomen, van ruim 1,6 miljard euro in 2010 naar ruim 4 miljard in 2015. In dezelfde periode verdubbelde ook het belang van de reisbranche in de Nederlandse economie, van 0,29 procent van het bbp naar 0,66 procent.

Meer reisbemiddelaars

Ook het aantal bedrijven in de reisbranche steeg sterk. Bij de reisbemiddelaars is het aantal bedrijven toegenomen van 1 940 begin 2010, tot 2 450 eind 2016. Het aantal reisorganisatoren en touroperators is in dezelfde periode gestegen van 1 060 naar 1 320. Er kwamen vooral bedrijven met één werkzame persoon bij. De omzet van deze zogeheten microbedrijven steeg veel minder snel dan het aantal bedrijven, waardoor de gemiddelde omzet per bedrijf in deze groep daalde.

Positieve verwachtingen voor 2017

De verwachtingen voor 2017 onder de reisondernemers over de omzet, personeelssterkte en investeringen zijn overwegend positief. Het aantal positieve antwoorden is voor alle drie de categorieën ruim groter dan het aantal negatieve antwoorden. Wanneer de percentages positieve en negatieve antwoorden tegen elkaar worden weggestreept blijft er nog 47 procent van de ondernemers over die verwachten dat de omzet in 2017 hoger zal zijn dan in 2016. Bijna 30 procent van de ondernemers in de reisbranche verwacht volgend jaar meer personeel aan te nemen en meer te investeren.

Verwachtingen ondernemers reisbranche
 201520162017
Omzet34,233,147,3
Personeelssterkte-4,213,328,9
Investeringen-1,1529,2