Omzet en uren uitzendbranche nemen opnieuw toe

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
In het derde kwartaal van 2016 hebben uitzendbureaus, arbeidsbemiddelaars en personeelsbeheerders 1,0 procent meer omgezet dan in het voorgaande kwartaal, meldt CBS. De stijging is kleiner dan in het tweede kwartaal. Ook het aantal uitzenduren nam in het derde kwartaal opnieuw toe.

Toename uren langlopende en kortlopende uitzendcontracten

De omzet van de uitzendbranche hangt sterk samen met het aantal uitzenduren. Het totaal aantal uitzenduren steeg in het derde kwartaal van 2016 met 2,0 procent. De stijging is te danken aan een toename van de uren in zowel de kortlopende als de langlopende contracten.

Het aantal uitzenduren in langlopende contracten zoals detachering en payrolling steeg met 2,6 procent in het derde kwartaal van 2016. Een kwartaal eerder was de stijging 3,0 procent. Het aantal uren in kortlopende contracten steeg met 1,9 procent. Ook deze toename is minder groot dan in het tweede kwartaal. De ontwikkeling van de kortlopende uren loopt doorgaans voor op die van de rest van de arbeidsmarkt.

Vooral meer uitzendwerk

Op 15 november maakte CBS al bekend dat het aantal banen in het derde kwartaal van 2016 met 26 duizend is toegenomen. Het groeiend aantal banen komt nog steeds vooral voor rekening van uitzendkrachten. Bij uitzendbureaus nam het aantal banen in het derde kwartaal toe met 16 duizend. Verder steeg het aantal vacatures in het derde kwartaal met 7 duizend en daalde het aantal werklozen met 37 duizend ten opzichte van het tweede kwartaal van 2016.

Morgen publiceert CBS de kwartaalmonitor zakelijke dienstverlening.