Exportomstandigheden

Economiegrootte en afstand zijn verreweg de beste voorspellers van de omvang van de handel tussen twee gebieden. Nederland exporteert, alle andere zaken gelijk, meer naar een grote dan naar een kleine economie en meer naar een gebied dichtbij dan veraf. Hieraan ten grondslag ligt het zwaartekrachtmodel van de bilaterale handel, wat weer is gebaseerd op de natuurkundige gravitatiewet.

Op basis van regressieanalyse kan er voor zowel Australië als Nieuw-Zeeland een verwachte waarde worden uitgerekend voor de Nederlandse export naar die deelstaat. Deze kan vervolgens worden vergeleken met de feitelijke export. Een grote afwijking van de verwachting betekent dat andere factoren dan economiegrootte en afstand een grote rol spelen.

Het model schat op basis van de export naar 250 landen hoe export, bbp en afstand samenhangen en op basis van deze relaties is de export naar Australië en Nieuw-Zeeland respectievelijk 85 procent  en 120 procent hoger dan te verwachten op basis van economiegrootte en afstand.