Lichte daling prijzen industrie

© Hollandse Hoogte
De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in september 1,2 procent lager dan in september 2015, meldt CBS. De afname is weer kleiner dan in de voorgaande maand. Exclusief de aardolie-industrie is in september de prijsdaling in de industrie 0,5 procent.

Afzetprijzen industrie
 

Lagere olieprijzen, lagere afzetprijzen

De olieprijs is sinds 2013 bijna onafgebroken lager dan een jaar eerder. In september kostte North Sea Brent olie 42 euro per vat. Dat is bijna 3 procent minder dan in september 2015. In augustus kostte een vat olie ook 42 euro en was de prijsdaling op jaarbasis ook bijna 3 procent.

Producten van de aardolie-industrie waren in september ruim 7 procent minder duur dan in september 2015. Een maand eerder was de prijsdaling ruim 13 procent. Het prijsverloop in deze sector is sterk gecorreleerd met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie.

Ook de prijsdaling van de producten van de chemische industrie was met bijna 6 procent groter dan gemiddeld. Verder waren ook de producten van de rubber- en kunststofindustrie, en de machine-industrie goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen in de voedings-, de metaalproducten-, de auto- en basismetaalindustrie lagen daarentegen hoger dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie naar bedrijfsklasse
Afzetprijzen industrie naar bedrijfsklasse
 mutatie
Voeding3,4
Metaalproducten1,5
Auto0,8
Basismetaal0,2
Machine-0,5
Rubber/Kunststof-1,2
Chemie-5,8
Aardolie-7,2

De acht genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn samen goed voor 80 procent van de industrie.

Producten industrie in september duurder dan in augustus

Bezien van maand op maand stegen de afzetprijzen van de industrie met gemiddeld 0,7 procent. Op de binnenlandse markt namen de prijzen met 1 procent toe, op de buitenlandse markt met 0,5 procent. De olieprijs steeg ook een fractie van augustus op september.

Index afzetprijzen industrie