Steeds meer hotelovernachtingen, vooral in Amsterdam

Nederlandse hotels worden steeds populairder. In de eerste helft van 2016 steeg het aantal overnachtingen in Nederlandse hotels met 7,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. In 2015 was er ook al een forse stijging. De omzet van hotels steeg in de eerste helft van 2016 met ruim 5 procent. Dit meldt CBS.

Meer Duitsers, minder Chinezen

Er waren iets meer overnachtingen van buitenlandse dan van binnenlandse gasten, maar de stijging van beide categorieën ging ongeveer gelijk op.
Van de buitenlandse slapers zijn de Duitse al jarenlang het talrijkst. In het eerste halfjaar van 2016 steeg het aantal Duitse overnachtingen met 5 procent. Maar de grootste groei kwam van gasten uit andere landen. Britten overnachtten 10 procent vaker en Amerikanen 17 procent.
Het aantal overnachtingen van Chinezen, dat vorig jaar nog sterk groeide, nam juist af. Ook gasten uit Brazilië en Rusland boekten minder. Die trend is al langer gaande.

 

Hotelovernachtingen naar nationaliteit
Hotelovernachtingen naar nationaliteit
 1e halfjaar 20151e halfjaar 2016
Duitsland20062115
Verenigd Koninkrijk16551823
Verenigde Staten 839983
België858957
India91130
Turkije102124
Brazilië162119
Rusland144117
Japan11294

Amsterdam absolute koploper

Van alle regio’s en gemeenten is Amsterdam de absolute koploper als het gaat om hotelovernachtingen. Bijna een derde van het totaal, en ruim de helft van de hotelovernachtingen door buitenlanders, heeft plaats in de hoofdstad. Van de binnenlandse overnachtingen is dat 11 procent.
In het eerste halfjaar van 2016 steeg het aantal Amsterdamse overnachtingen met bijna 10 procent. Bij al deze cijfers gaat het om hotels, pensions en bed-and-breakfastaccommodaties. Overnachtingen bij particulieren via internetbemiddeling zijn daar niet bij inbegrepen. Het CBS heeft over die vorm van logies geen gegevens.

 

Hotelovernachtingen grote steden
Hotelovernachtingen grote steden
 1e halfjaar 20151e halfjaar 2016
Amsterdam 61696761
Rotterdam 750808
s-Gravenhage 682733
Utrecht 259260
Maastricht 439406

In alle noordelijke provincies, met uitzondering van Flevoland, werd in het eerste half jaar vaker overnacht in hotels. Drenthe was de grootste stijger met ruim 25 procent meer overnachtingen. Toch blijven de provincies relatief kleine spelers.
Ter vergelijking: de toename van het aantal Amsterdamse overnachtingen in het eerste halfjaar alleen al is groter dan het totale aantal overnachtingen in Drenthe in die periode.

 

Meer omzet en bedrijfsresultaat verbeterd

Meer gasten betekende voor de hotels meer omzet. In de eerste helft van dit jaar groeide deze met 5,5 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De omzet in de hotelbranche stijgt daarmee al onafgebroken sinds de zomer van 2013.

Het bedrijfsresultaat, de bedrijfsopbrengsten minus de bedrijfskosten, nam in 2014 toe met 50 procent tot 432 miljoen euro. In dat jaar (recentere cijfers over bedrijfsresultaten zijn niet beschikbaar) deed de hele bedrijfstak horeca het goed, met een gemiddelde toename van het bedrijfsresultaat van 19 procent. De deelbranche hotels kwam daar dus nog ruim boven.
In de hotelbranche zetten ruim 67 duizend mensen circa 4 miljard euro om per jaar.

Omzetontwikkeling hotels