Nederland en België grootste patatproducenten Europa

© ANP
Nederland en België zijn de twee grootste producenten van bevroren aardappelproducten in Europa. Een groot deel van deze producten, zoals patat, aardappelkroketten en rösti, is bestemd voor de export. Vooral het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke afnemer. Dat meldt CBS.

Al jaren komt meer dan de helft van alle in Europa geproduceerde bevroren aardappelproducten (in euro’s) van Nederlandse en Belgische fabrikanten. Ook het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zijn grote fabrikanten van diepvriesfriet en aanverwante producten.
Vorig jaar werd in Europa voor 3,8 miljard euro aan diepvriespatat geproduceerd. Ongeveer een derde daarvan, bijna 1,3 miljard euro, was van Nederlandse producenten. Dit komt neer op ruim 1,6 miljard kilogram, ofwel wekelijks tien puntzakken patat à 175 gram per Nederlander.

 

Europese productie van bevroren aardappelproducten, 2014*
 Marktaandeel
Nederland30
België23.6
Verenigd Koninkrijk15.7
Duitsland8
Overig22.7

* Voor 2015 zijn nog niet alle cijfers beschikbaar

Verenigd Koninkrijk belangrijkste afnemer

In totaal heeft de Nederlandse export van bevroren aardappelproducten een waarde van ongeveer 1,3 miljard euro. Het Verenigd Koninkrijk is de grootste afnemer en is goed voor een kwart hiervan. Ook Duitsland, Frankrijk, Saoedi-Arabië en Italië kopen bevroren patat, aardappelkroketten en rösti in Nederland.

Top vijf exportlanden van bevroren aardappelproducten, 2015
 Marktaandeel
Verenigd Koninkrijk311
Duitsland166
Frankrijk110
Saoedi-Arabië68
Italië50

Meeste friet komt uit België

Nederland importeerde in 2015 voor 239 miljoen euro aan patat en andere bevroren aardappelproducten. Bijna drie kwart hiervan komt uit het andere grote frietland, België. Daarnaast zijn ook Duitsland en Frankrijk belangrijke leveranciers van diepvriesaardappelproducten. Iets minder dan de helft van deze invoer is bestemd voor de Nederlandse markt. De rest wordt meteen weer uitgevoerd naar andere landen.

Totale waarde van geïmporteerde bevroren aardappelproducten, 2015
 Importwaarde
België 175
Duitsland34
Frankrijk19
Overig11