Productie industrie groeit gestaag door

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juli 2,5 procent hoger dan in juli 2015, maakt CBS bekend. De stijging is iets kleiner dan in juni. Al tien maanden achter elkaar produceert de industrie meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. De productie van de voedingsmiddelenindustrie groeide in juli het sterkst.

Gemiddelde dagproductie industrie (volume)

Productie voedingsmiddelenindustrie groeit het sterkst

De voedingsmiddelenindustrie produceerde in juli 6,5 procent meer dan in juli 2015. Ook de productie van de chemische, de farmaceutische, de rubber- en kunststof en de transportmiddelenindustrie groeide sterker dan gemiddeld. De productie van de machine- en de elektrische-apparatenindustrie kromp daarentegen.

Gemiddelde dagproductie naar bedrijfsklasse
Gemiddelde dagproductie naar bedrijfsklasse
 Mutatie
Voedingsmiddelen6,5
Chemische producten5,7
Farmaceutische4,3
Rubber en kunststof3,5
Transportmiddelen3,2
Metaalproducten1,5
Machine-1,9
Elektrische apparaten-2,2
Industrie (totaal)2,5

De genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn goed voor circa 70 procent van de industriële productie.

Trend productie industrie positief

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van juni op juli daalde de productie met 0,8 procent.

De voor seizoeneffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Sinds medio 2014 is er sprake van een stijgende trend van de industriële productie.

Seizoengecorrigeerde gemiddelde dagproductie industrie

Producenten industrie aanzienlijk minder positief

Het vertrouwen van producenten in de industrie was in augustus fors lager, maakte CBS eind vorige maand bekend. De indicator van het producentenvertrouwen kwam uit op 1,2. In juli was dat nog 5,1. Het is de grootste daling van het vertrouwen in vijf jaar. Positief gestemde producenten blijven echter in de meerderheid en het vertrouwen ligt nog altijd boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,5).

Ook de industriële ondernemers in Duitsland waren in augustus een stuk minder positief dan in juli. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp in juli. Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.