Opnieuw lagere prijzen industrie

© Roger Dohmen
De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in juli 5,8 procent lager dan in juli 2015, meldt CBS. De afname in juli is weer iets kleiner dan in de voorgaande maand. Exclusief de aardolie-industrie is in juli de prijsdaling in de industrie 3,3 procent.

Afzetprijzen industrie

Lagere olieprijzen, lagere afzetprijzen

De olieprijs is sinds 2013 bijna onafgebroken lager dan een jaar eerder. In juli kostte North Sea Brent olie 42 euro per vat. Dat is bijna 19 procent minder dan in juli 2015. In juni kostte een vat olie ruim 44 euro, 22 procent minder dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in juli 22,8 procent minder duur dan in juli 2015. Een maand eerder was de prijsdaling 21 procent. Het prijsverloop in deze sector is sterk gecorreleerd met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie.

Ook de prijsdaling van de producten van de chemische industrie was met bijna 14 procent groter dan gemiddeld. Verder waren ook de producten van de basismetaalindustrie, de rubber- en kunststofindustrie en de machine-industrie goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen in de voedings-, de metaalproducten- en de auto-industrie lagen daarentegen hoger dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie naar bedrijfsklasse
Afzetprijzen industrie naar bedrijfsklasse
 mutatie
Voeding1,1
Metaalproducten0,8
Auto0,2
Machine-0,5
Rubber/Kunststof-0,8
Basismetaal-1,8
Chemie-13,6
Aardolie-22,8

De acht genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn samen goed voor 80 procent van de industrie.

Producten industrie in juli goedkoper dan in juni

Bezien van maand op maand namen de afzetprijzen van de industrie af. De prijzen daalden in juli gemiddeld met 0,5 procent. In de drie voorgaande maanden stegen de prijzen. De daling op de buitenlandse markt was wat groter dan op de binnenlandse markt; 0,7 tegen 0,3 procent. De olieprijs daalde ook van juni op juli.

Index afzetprijzen industrie