Productie industrie groeit opnieuw

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© Hollandse Hoogte
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juni 1,6 procent hoger dan in juni 2015, maakt CBS bekend. De stijging is wat groter dan in mei. De transportmiddelenindustrie produceerde in juni opnieuw aanzienlijk meer, de elektrische-apparatenindustrie behoorlijk minder.

Productie transportmiddelen groeit opnieuw aanzienlijk

De productie van de transportmiddelenindustrie (auto’s, bussen en vrachtwagens) groeide met 11,4 procent. Ook de productiegroei van de farmaceutische, rubber en kunststof- en de voedingsmiddelenindustrie was groter dan gemiddeld. De productie van de machine- en de elektrische-apparatenindustrie kromp daarentegen ten opzichte van juni 2015.

Gemiddelde dagproductie naar bedrijfsklasse
 Mutatie
Transportmiddelen11,4
Farmaceutische8,5
Rubber en kunststof5,9
Voedingsmiddelen5,5
Chemische producten0,8
Metaalproducten0,6
Machine-1,7
Elektrische apparaten-3,6
Industrie (totaal)1,6

De genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn goed voor circa 70 procent van de industriële productie.

Trend productie industrie positief

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van mei op juni steeg de productie met 0,7 procent.

De voor seizoeneffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Sinds medio 2014 is er echter sprake van een stijgende trend van de industriële productie.

Ondernemers industrie aanhoudend positief

Het vertrouwen van producenten in de industrie is in juli nauwelijks veranderd, maakte CBS vorige week bekend. De indicator van het producentenvertrouwen kwam in juli uit op 5,1. Dat is iets lager dan de 5,4 van juni, het hoogste niveau van het producentenvertrouwen in ruim 5 jaar.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. De industriële ondernemers in Duitsland waren in juli ook iets minder positief dan in juni.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.