Export groeide in juni

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
Het volume van de goederenexport was in juni 1,9 procent groter dan in juni 2015, meldt CBS. De stijging is kleiner dan in de voorgaande maand. Bedrijven exporteerden opnieuw vooral meer transportmiddelen en elektrotechnische machines. Het importvolume was in juni 3,2 procent groter dan een jaar eerder.

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in augustus gunstiger dan in juni en juli.

Omstandigheden voor export gunstiger

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in augustus gunstiger dan in juni en juli. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. Vooral de ontwikkeling van de wisselkoersen is in de radar van augustus minder ongunstig dan in juni. Ook is het vertrouwen van industriële ondernemers in Duitsland en de eurozone minder negatief.

De export van goederen maakt ongeveer drie kwart uit van de totale export. Over de export van diensten rapporteert CBS niet maandelijks. Informatie over de totale export publiceert CBS op kwartaal- en jaarbasis. De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.