Vertrouwen consument daalt, maar blijft positief

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
Consumenten zijn in juli minder positief dan in juni, meldt CBS. Het consumentenvertrouwen daalde 4 punten en komt uit op 1. Vooral het oordeel over het economisch klimaat daalt.

[video: https://www.cbs.nlnl-nl/video/3ef34cdc5ad341b0887e5cb665c9c05e] 

Met 1 ligt het consumentenvertrouwen in juli ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit (27). Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 (-44).

Oordeel over economisch klimaat daalt sterk

Consumenten oordelen in juli aanzienlijk negatiever over het economisch klimaat dan in juni. De deelindicator Economisch klimaat komt uit op 4, tegen 12 in juni. Vooral het oordeel over de economische situatie in de komende 12 maanden daalt aanzienlijk. De meest opvallende economische gebeurtenis afgelopen maand was het referendum op 23 juni over de EU in het Verenigd Koninkrijk.

De koopbereidheid neemt in juli een fractie af. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen komt uit op -1, tegen 0 in juni. Dat komt doordat consumenten iets negatiever zijn over hun eigen financiële situatie. Ook vinden ze de tijd iets minder gunstig voor het doen van grote aankopen.

Vandaag bericht CBS ook over de consumptie door huishoudens in mei en publiceert het een verdiepingsartikel over het consumentenvertrouwen.

Samenstelling consumentenvertrouwen juli