Productie industrie groeit gestaag

© Hollandse Hoogte / Maarten Hartman
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in mei 1,1 procent hoger dan in mei 2015, maakt CBS bekend. De stijging is wat kleiner dan in april. De transportmiddelenindustrie produceerde in mei aanzienlijk meer, de machine-industrie behoorlijk minder.

Gemiddelde dagproductie industrie (volume)

Productie transportmiddelen groeit opnieuw aanzienlijk

De productie van de transportmiddelenindustrie (auto’s, bussen en vrachtwagens) groeide met ruim 16 procent. Ook de productiegroei van de chemische, de elektrische-apparaten-, de voedingsmiddelen- en de rubber- en kunststofindustrie was groter dan gemiddeld. De productie van de machine-industrie kromp daarentegen opnieuw.

Gemiddelde dagproductie naar bedrijfsklasse
Gemiddelde dagproductie naar bedrijfsklasse
 Mutatie
Transportmiddelen16,4
Chemische producten5,1
Elektrische apparaten3,6
Voedingsmiddelen3,4
Rubber en kunststof1,7
Metaalproducten1
Farmaceutische-0,7
Machine-11,9
Industrie (totaal)1,1

De genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn goed voor circa 70 procent van de industriële productie.

Trend productie industrie positief

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van april op mei daalde de productie met 0,4 procent.

De voor seizoeneffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Sinds medio 2014 is er echter sprake van een stijgende trend van de industriële productie.

Seizoengecorrigeerde gemiddelde dagproductie industrie

Ondernemers industrie aanhoudend positief

Het vertrouwen van producenten in de industrie nam in juni opnieuw toe, maakte CBS vorige week bekend. Het vertrouwen bereikte het hoogste niveau in ruim 5 jaar. De meting heeft plaatsgevonden in de eerste helft van juni, dus voor het referendum over de EU in het VK.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. De industriële ondernemers in Duitsland waren in juni ook positiever dan in mei. De productie van de Duitse industrie was in mei 2016 een fractie lager dan in mei 2015.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.