Inflatie in juni blijft ongewijzigd op 0 procent

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) bedroeg in juni 0,0 procent, maakt CBS bekend. Voor de derde maand op rij zijn goederen en diensten voor consumenten gemiddeld even duur als een jaar eerder. In het eerste halfjaar van 2016 is de inflatie gemiddeld uitgekomen op 0,3 procent.

Kleding en schoenen goedkoper dan een jaar geleden

De prijsontwikkeling van kleding en schoenen had in juni een verlagend effect op de inflatie. Kleding en schoenen waren 1,5 procent goedkoper dan een jaar eerder. Daarentegen had de prijsontwikkeling van vakantiereizen naar het buitenland, autobrandstoffen en mobiele telefoondiensten een verhogend effect. Per saldo bleef de inflatie gelijk.

Ook inflatie zonder energie, voeding, alcohol en tabak blijft gelijk

Omdat de prijsontwikkeling van energie en voeding sterk fluctueert en de prijzen van alcohol en tabak vaak stijgen door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie exclusief deze productgroepen. Net als in mei is de inflatie volgens deze maatstaf in juni uitgekomen op 0,5 procent.

Inflatie (CPI) en prijsontwikkeling onderliggende clusters
 april 2016mei 2016juni 2016
Inflatie excl.0,60,50,5
Goederen-0,6-0,4-0,6
Energie-8-7,7-7,1
Voeding, alcohol en tabak1,21,61,8
Goederen excl.0,91,10,2
Diensten0,70,40,8

excl. = exclusief energie, voeding, alcohol en tabak

Inflatie in Nederland lager dan in de eurozone

Naast de consumentenprijsindex (CPI) stelt CBS ook de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP) samen.

De inflatie in Nederland volgens de HICP is in juni, net als in mei, uitgekomen op -0,2 procent. Daarmee blijft de inflatie in Nederland lager dan in de eurozone. De inflatie in de eurozone steeg van -0,1 procent in mei naar 0,1 procent in juni. De toename is vooral toe te schrijven aan de stijging van de energieprijzen.

De HICP wordt volgens de Europees geharmoniseerde methode berekend zodat deze kan worden vergeleken met andere lidstaten van de Europese Unie. De prijsindexcijfers voor de eurozone en de Europese Unie als geheel worden berekend uit de HICP’s van de afzonderlijke lidstaten. De Europese Centrale Bank gebruikt deze cijfers voor het monetaire beleid.

De HICP houdt in tegenstelling tot de CPI geen rekening met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de prijsontwikkeling van huurwoningen. Omdat de huurstijging hoger is dan de gemiddelde prijsstijging van andere goederen en diensten, komt de Nederlandse inflatie volgens de CPI op dit moment iets hoger uit dan volgens de HICP.