Prijsstijging koopwoningen blijft ruim 4 procent

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP
Bestaande koopwoningen waren in mei 4,3 procent duurder dan in mei 2015. Dat is een fractie meer dan vorige maand en gelijk aan de stijging in maart. Sinds juni 2013 is sprake van een stijgende trend van de woningprijzen. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van CBS en het Kadaster.

Prijzen 9,2 procent hoger dan tijdens dal in juni 2013

In augustus 2008 bereikten de woningprijzen een piek. Vervolgens daalden de prijzen tot een dieptepunt in juni 2013. Daarna is er sprake van een stijgende trend. Ten opzichte van de piek is het prijsniveau 14,3 procent lager. Vergeleken met het dal zijn de prijzen gemiddeld 9,2 procent hoger. Het gemiddelde prijsniveau van de bestaande koopwoningen is in mei 2016 ongeveer even hoog als in augustus 2004.

Weer meer bestaande koopwoningen verkocht

Het Kadaster bracht afgelopen vrijdag naar buiten dat het in mei 16.066 verkochte woningen registreerde. In de eerste vijf maanden van 2016 zijn 75.350 woningen verkocht. Dat is ruim een kwart meer dan in dezelfde periode van 2015.

CBS publiceert een keer per kwartaal ook uitkomsten naar regio en woningtype. De volgende keer is 21 juli 2016.

Naast de prijsindex bestaande koopwoningen publiceert CBS ook over de gemiddelde vraagprijzen van bestaande koopwoningen. De ontwikkeling van de gemiddelde vraagprijzen geeft vooral inzicht in het aanbod op de koopwoningmarkt. Ook geeft deze statistiek informatie over het aantal te koop staande woningen en de gemiddelde aanbodtijd. De prijsindex bestaande koopwoningen is de indicator voor de prijsontwikkeling van koopwoningen. Deze cijfers zijn gebaseerd op een integrale registratie van de transactieprijzen van woningen door het Kadaster en WOZ-waarden van alle woningen in Nederland.