Omzet groothandel stagneert

© ANP
In het eerste kwartaal van 2016 stagneerde de omzet van de groothandel, na twee kwartalen van omzetherstel. De groothandelaren boekten dit kwartaal 0,2 procent meer omzet dan in dezelfde periode een jaar eerder. In kwartaal vier van 2015 was de omzetgroei nog 2,5 procent. Dat meldt CBS in de Kwartaalmonitor Groothandel.

De lage olieprijs was van invloed op de omzet van de oliehandelaren, die in het eerste kwartaal van 2016 met 13 procent daalde ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015. De omzet van de groothandel exclusief de oliehandel groeide met 1,6 procent. Ook de lage prijzen van metalen, ertsen en halffabricaten speelden een rol. Zo haalden de handelaren in schroot en restmateriaal in het eerste kwartaal in 2016 ruim 20 procent minder omzet vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Zij presteerden het slechtst van alle branches in de groothandel.

Handel in bouwmaterialen blijft groeien

Handelaren in bouwmaterialen kenden dit jaar een goed begin. De bouwproductie groeide, maar ook de bouwmarkten voor consumenten en de groothandelaren in bouwmaterialen. Zij sloten het eerste kwartaal af met bijna 9 procent meer omzet dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Meer opheffingen

Voor het eerst sinds 2013 zijn het afgelopen kwartaal meer bedrijven opgeheven dan gestart. Ruim 1 800 bedrijven stopten hun activiteiten terwijl er ruim 1 600 nieuwe bedrijven werden opgericht.

De groothandel telde aan het eind van het eerste kwartaal dit jaar 79 245 bedrijven. Daarmee is het aantal bedrijven licht gedaald, maar vergeleken met een jaar geleden bleef het aantal bedrijven nagenoeg gelijk.