Landbouw goed voor meer dan helft handelsoverschot

© Hollandse Hoogte
Van het Nederlandse goederenhandelsoverschot is 55 procent te danken aan de handel in landbouwgoederen. In 2015 bedroeg het landbouwoverschot 26,1 miljard euro, het totale goederenoverschot was 47,5 miljard euro. Inclusief de landbouwgerelateerde goederen bedroeg het landbouwoverschot 30,8 miljard euro, dit is 65 procent van het totale overschot. Dit meldt CBS vandaag in de Internationaliseringsmonitor.

Belang handelsoverschot landbouw daalt

Het landbouwoverschot neemt, gemeten in miljarden euro’s, nog maar weinig toe. Sinds 2000 is de landbouwinvoer procentueel zelfs harder gegroeid dan de uitvoer. Het landbouwoverschot was in 2000 groter dan het totale goederenoverschot. De landbouw heeft een deel van haar prominente rol op de Nederlandse handelsbalans prijsgegeven doordat het handelsoverschot van andere goederen zoals machines en chemische producten sterker toenam. Ook inclusief landbouwgerelateerde goederen daalt het landbouwaandeel in het handelsoverschot.

Handelssaldo goederen

Bloemen, groenten, vlees, zuivel en babymelkpoeder

De goederen die het meest bijdragen aan het handelsoverschot zijn bloemen, planten en andere sierteelt (6,4 miljard euro). Het overschot wordt onder meer gedragen door een veel grotere export dan import van afgesneden bloemen voor bloemstukken, kamerplanten, bloembollen en bomen. De sierteelt wordt gevolgd door groenten (overschot 4,2 miljard euro), vlees (3,9 miljard euro), melk en zuivel (3,7 miljard euro) en bereidingen van graan, meel en melk (2,3 miljard euro). Bij de laatste gaat het vooral om de export van Nederlands babymelkpoeder, een van de belangrijkste exportproducten naar China en Hong Kong. Alle genoemde goederen zijn samen goed voor bijna 80 procent van het handelsoverschot in landbouwgoederen.

Er zijn ook landbouwproducten waarvan veel meer wordt ingevoerd dan uitgevoerd. Dit gaat meestal om buitenlandse goederen die hier worden geconsumeerd of verwerkt en in mindere mate in Nederland worden geproduceerd. De grootste handelstekorten zijn te vinden bij graan (2,0 miljard euro), oliehoudende zaden en vruchten zoals sojabonen (1,3 miljard euro), fruit (0,6 miljard euro) en koffie, thee en specerijen (0,5 miljard euro).

Goederen die meest bijdragen aan handelsoverschot landbouw, 2015
Goederen die meest bijdragen aan handelsoverschot landbouw, 2015
 Saldo exportwaarde en importwaarde in miljard euro
Bloemen en planten6,35
Groenten4,23
Vlees3,89
Melk en zuivel3,71
Bereidingen van graan, meel, melk2,3

Handelstekort voor tractors en gereedschap

De landbouwgerelateerde producten zijn goed voor een handelsoverschot van 4,7 miljard euro. De belangrijkste exportproducten die hiervoor zorgden, zijn: meststoffen (1,4 miljard euro), machines voor de voedingsindustrie (1,2 miljard euro), landbouwmachines (1,0 miljard euro) en vaccins voor dieren (0,6 miljard euro). Er is een klein handelstekort zichtbaar bij tractors en landbouwgereedschap.