Opnieuw sterkere afname prijzen industrie

© ANP
De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in april 8,1 procent lager dan in april 2015, meldt CBS. De afname is in april iets groter dan in de voorgaande maand. In maart waren de prijzen 7,5 procent lager dan een jaar eerder. Opnieuw waren vooral de olieprijs en de prijzen in de aardolie-industrie fors lager dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie

Lagere olieprijzen, lagere afzetprijzen

De olieprijs is sinds 2013 bijna onafgebroken lager dan een jaar eerder. In april kostte North Sea Brent olie 38 euro per vat. Dat is bijna 33 procent minder dan in april 2015. In maart kostte een vat olie 36 euro, 32 procent minder dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in april 30,5 procent goedkoper dan in april 2015. Een maand eerder was de prijsafname 32,5 procent. Het prijsverloop in deze sector is sterk gecorreleerd met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Exclusief de aardolie-industrie komt de prijsontwikkeling in de industrie uit op -4,7 procent.

Ook producten van de chemische, de (basis)metaal-, de voedingsmiddelen-, de machine- en de auto-industrie waren goedkoper dan een jaar eerder. Daarentegen waren producten van de kunststof- en rubberindustrie een fractie duurder dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie naar bedrijfsklasse
Afzetprijzen industrie naar bedrijfsklasse
 mutatie
Rubber/Kunststof0,2
Auto-0,3
Machine-0,5
Metaalproducten-0,6
Voeding-2,9
Basismetaal-6,8
Chemie-14,2
Aardolie-30,5

De acht genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn samen goed voor 80 procent van de industrie.

Producten industrie in april duurder dan in maart

Bezien van maand op maand stegen de afzetprijzen van de industrie. In april waren producten van de industrie ruim 1 procent duurder dan in maart. De stijging op de buitenlandse markt was wat groter dan op de binnenlandse markt; 1,3 tegen 0,8 procent. De olieprijs steeg ook van maart op april.

Index afzetprijzen industrie