Consumenten onveranderd positief

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
De stemming onder consumenten is in mei onveranderd positief, meldt CBS. Net als in april komt het consumentenvertrouwen uit op 1. Het oordeel over het economisch klimaat verbetert een fractie, de koopbereidheid blijft gelijk.

Met 1 ligt het consumentenvertrouwen in mei ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit (27). Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 (-44).

Oordeel over economisch klimaat verbetert een fractie

Consumenten oordelen in mei iets positiever over het economisch klimaat dan in april. De deelindicator Economisch klimaat komt uit op 5, tegen 4 in april. Het oordeel over de economische situatie in de afgelopen 12 maanden verslechtert van 10 in april naar 8 in mei. Het oordeel over de economische situatie van de komende 12 maanden verbetert daarentegen van -1 naar 2.

De koopbereidheid blijft gelijk in mei. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen komt net als in april uit op -1. Consumenten oordelen in mei nagenoeg gelijk over hun financiële situatie en vinden de tijd even gunstig voor grote aankopen als in april.

Vandaag bericht CBS ook over de consumptie door huishoudens in maart.

Schema consumentenvertrouwen