Export groeit gestaag

75757770644f41635669734c46744f536b524a4e37513d3d
© ANP
Het volume van de goederenexport was in maart 2,8 procent groter dan in maart 2015, meldt CBS. De stijging is groter dan in de voorgaande maand. Het importvolume was in maart 0,6 procent kleiner dan een jaar eerder.

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in mei wat minder gunstig dan in maart.

Export goederen (volume, werkdaggecorrigeerd)

Meer export van transportmiddelen

Nederlandse bedrijven exporteerden in maart vooral meer transportmiddelen (zoals auto’s en vrachtwagens). Ook voerden zij meer elektrotechnische machines en optische apparaten uit.

Eerder deze week publiceerde CBS over de productie van de industrie in maart. Daaruit bleek dat de productie van transportmiddelen opnieuw hoger was dan een jaar eerder.

Omstandigheden voor export iets minder gunstig

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in april en mei per saldo iets minder gunstig dan in maart. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor de Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. In de radar van mei is de ontwikkeling van de vertrouwensindicatoren gunstiger dan in de radar van maart. De ontwikkeling van de wisselkoersen en de Duitse industriële productie ten opzichte van een jaar geleden zijn echter ongunstiger.

De export van goederen maakt ongeveer drie kwart uit van de totale export. Over de export van diensten rapporteert CBS niet maandelijks. Informatie over de totale export publiceert CBS op kwartaal- en jaarbasis. De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.