Iets sterkere afname prijzen industrie

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in maart 7,4 procent lager dan in maart 2015, meldt CBS. Een maand eerder waren de prijzen 7,0 procent lager dan een jaar eerder. De afname is in maart iets groter dan in de voorgaande maand. Opnieuw waren vooral de olieprijs en de prijzen in de aardolie-industrie fors lager dan een jaar eerder.

Lagere olieprijzen, lagere afzetprijzen

De olieprijs is sinds 2013 bijna onafgebroken lager dan een jaar eerder. In maart kostte North Sea Brent olie 36 euro per vat. Dat is 32 procent minder dan in maart 2015. In februari kostte een vat olie 30 euro, bijna 42 procent minder dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in maart bijna 32 procent goedkoper dan in maart 2015. Een maand eerder was de prijsafname bijna 38 procent. Het prijsverloop in deze sector is sterk gecorreleerd met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Exclusief de aardolie-industrie komt de prijsontwikkeling in de industrie uit op -3,8 procent.

Ook producten van de chemische, de (basis)metaal en de voedingsmiddelenindustrie waren goedkoper dan een jaar eerder. Daarentegen waren producten van de kunststof- en rubberindustrie, en de machine-industrie duurder dan een jaar eerder. De gemiddelde prijs van de auto-industrie bleef nagenoeg gelijk.

Afzetprijzen industrie naar bedrijfsklasse
 mutatie
Rubber/Kunststof1,9
Machine1,8
Auto0
Metaalproducten-0,6
Voeding-2,9
Basismetaal-6,7
Chemie-12,6
Aardolie-31,8

De acht genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn samen goed voor 80 procent van de industrie.

Producten industrie in maart duurder dan in februari

Bezien van maand op maand stegen de afzetprijzen van de industrie. In maart waren producten van de industrie ruim 1 procent duurder dan in februari. De daling op de buitenlandse markt was wat groter dan op de binnenlandse markt; 1,4 tegen 0,9 procent. De olieprijs steeg ook van maart op februari.