CBS lanceert geheel vernieuwde website CBS.nl

Afbeedling vernieuwde website CBS.nl
Gebruikersgericht, toegankelijk en uitnodigend: dat zijn de kernwoorden van de vernieuwde website van CBS, die vanaf vandaag live is. Op het vernieuwde cbs.nl staan de nieuwsberichten van CBS centraal, dankzij de heldere vormgeving met veel beeld. Gebruikers kunnen gemakkelijk doorklikken naar aan de nieuwsberichten gerelateerde informatie en onderliggende cijfers. Dit meldt CBS vandaag.

Toegankelijker

Tjark Tjin-A-Tsoi, directeur-generaal van CBS: "Met deze vernieuwde website vergroten we de toegankelijkheid van onze cijfers en nieuwsberichten. Dat doen we bijvoorbeeld door meer gebruik te maken van beeld. Zo delen we onze kennis beter en effectiever met de samenleving."
Om ervoor te zorgen dat de nieuwe website ook geschikt is voor gebruik op bijvoorbeeld smartphones, is gebruik gemaakt van een responsive design. Dat betekent dat de website schaalt naar het apparaat waarop hij wordt bekeken. Gebruikers kunnen de website dus even gemakkelijk op hun smartphone of tablet bekijken als op hun laptop of desktop.
De vorige versie van cbs.nl was sinds 2005 in de lucht en technisch verouderd. De content van die versie is grotendeels opgenomen in het vernieuwde cbs.nl.

Vernieuwen

CBS blijft zijn website, die bijna 4 miljoen unieke bezoekers per jaar trekt, vernieuwen. Sinds een week was al een previewversie van de vernieuwde website beschikbaar via cbs.nl. De input van gebruikers die we daarop hebben ontvangen, en feedback die nog binnenkomt, wordt zo veel mogelijk in volgende versies verwerkt. cbs.nl krijgt meerdere keren per jaar een update, waarbij ook nieuwe functionaliteiten kunnen worden toegevoegd.
De technologie achter de vernieuwde website helpt CBS om ook in de toekomst alle data gemakkelijk toegankelijk te maken, zowel op de website (bijvoorbeeld door video’s en livestreams) als via open data. Tjin-A-Tsoi: "Met deze website kunnen we veel gemakkelijker blijven inspelen op de wensen van gebruikers."

Vragen

Wie vragen heeft over het gebruik van de nieuwe website, kan contact opnemen met de CBS Infoservice of kijken bij de veelgestelde vragen. Meer informatie over de totstandkoming van de vernieuwde website staat op CBS Corporate nieuws.