Sterkere afname prijzen industrie

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP
De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in februari 7,1 procent lager dan in februari 2015. Een maand eerder waren de prijzen 4,1 procent lager dan een jaar eerder. De afname is in februari groter dan in de drie voorgaande maanden. Opnieuw waren vooral de olieprijs en de prijzen in de aardolie-industrie sterk gedaald, aldus CBS.

Lagere olieprijzen, lagere afzetprijzen

De olieprijs is sinds 2013 bijna onafgebroken lager dan een jaar eerder. In februari kostte North Sea Brent olie 30 euro per vat. Dat is bijna 42 procent minder dan in februari 2015. In januari kostte een vat olie 29 euro, 31 procent minder dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in februari bijna 38 procent goedkoper dan in februari 2015. Een maand eerder was de prijsafname ruim 25 procent. Het prijsverloop in deze sector is sterk gecorreleerd met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Exclusief de aardolie-industrie komt de prijsontwikkeling in de industrie uit op -2,6 procent.

Ook producten van de chemische, de (basis)metaal en de voedingsmiddelenindustrie waren goedkoper dan een jaar eerder. Daarentegen waren producten van de kunststof- en rubberindustrie, en de machine-industrie duurder dan een jaar eerder. De gemiddelde prijs van de auto-industrie bleef nagenoeg gelijk.

Afzetprijzen industrie naar bedrijfsklasse
 mutatie
Rubber/Kunststof2,2
Machine1,9
Auto-0,1
Metaalproducten-0,4
Voeding-2,5
Basismetaal-5,8
Chemie-9
Aardolie-37,8

De acht genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn samen goed voor 80 procent van de industrie.

Producten industrie in februari goedkoper dan in januari

Bezien van maand op maand daalden de afzetprijzen van de industrie. In februari waren producten van de industrie ruim 1 procent goedkoper dan in januari. De daling op de binnenlandse en buitenlandse markt was hetzelfde, beide ruim 1 procent.