Daling asielverzoeken zet door

© ANP
In februari 2016 werden bijna 2 500 personen geregistreerd als asielzoeker of als nareizend gezinslid. Daarmee zet de daling sinds de piek in oktober vorig jaar door. Zowel het aandeel Syrische als het aandeel mannelijke asielzoekers en nareizigers is sinds oktober afgenomen. Dat meldt CBS.

In februari 2016 registreerde de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) 1 775 personen als asielzoeker en 690 als nareizend gezinslid. Het aantal asielzoekers was 30 procent lager dan in januari en het aantal nareizigers nam met 13 procent af.

Aandeel Syriërs daalt

Syriërs vormen nog steeds de grootste groep onder asielzoekers en nareizigers, maar hun aandeel daalt al sinds oktober. In februari hadden 3 op de 10 asielzoekers en nareizende gezinsleden de Syrische nationaliteit. Na de Syriërs vormden Albanezen in februari de grootste groep. Hun aandeel steeg in februari naar 10 procent. De staatlozen (meestal Palestijnen uit Syrië) maakten 8 procent van de asielzoekers en nareizigers uit. Het aandeel met een Eritrese nationaliteit zakte in februari naar 6 procent.

Aandeel mannen daalt

Het aandeel volwassen mannen onder asielzoekers daalt. In september 2015 vormden mannen nog 63 procent van de asielzoekers, in februari 2016 was dat gedaald tot 44 procent. Van de nareizende gezinsleden is ongeveer een op de tien een volwassen man.