Dagelijks 158 duizend vrachtauto's Europese grenzen over

© ANP

Europese wegtransporteurs maakten in 2014 dagelijks gemiddeld 158 duizend internationale ritten met lading, waarbij ze één of meerdere Europese grenzen passeerden. Nederlandse wegvervoerders reden ruim 13 procent van deze ritten: 21 duizend. Alleen de Poolse truckers maakten meer internationale ritten per dag: 28 duizend. Dit meldt CBS.

Het internationale wegvervoer wordt de laatste tijd geconfronteerd met grenscontroles bij verschillende Europese grensovergangen, ook in het Schengengebied waartoe ook Nederland behoort.

Top 15 aandeel internationale ritten per vervoersland, 2014
 

Nederlandse trucks maakten in 2015 dagelijks ruim 20 duizend beladen ritten, waarbij ze een of meerdere grenzen passeerden op het Europese continent. In totaal reden Nederlandse vrachtauto’s vorig jaar 7,4 miljoen keer op het buitenland. Alleen al vanuit Nederland gingen dagelijks gemiddeld 10 duizend ritten met lading de grens over.

Buurlanden

Meer dan 80 procent van het internationale vervoer met vertrekpunt Nederland ging naar onze  buurlanden Duitsland en België. Daarna zijn Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk topbestemmingen vanuit Nederland. Bij 30 procent van deze internationale ritten waren Nederlandse trucks onderweg met landbouwproducten, levende dieren (zoals pluimvee en varkens) en levensmiddelen.

Grensoverschrijdende ritten van Nederlandse wegtransporteurs naar bestemming, 2015
 

Korte afstanden

Nederlandse trucks die internationaal rijden leggen relatief korte afstanden af. Van de ritten vanuit Nederland ging ruim 60 procent niet verder dan 300 kilometer. Bij drie op de tien internationale ritten was de ritafstand kleiner dan 150 kilometer.

Internationale ritten vanuit Nederland naar afstandsklasse, 2015