Aantal faillissementen daalt

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP

Na vier maanden met een stijging van het aantal faillissementen, daalt het aantal failliet verklaarde bedrijven weer. In januari 2016 zijn er 27 faillissementen minder uitgesproken dan in december, meldt CBS. De meeste faillissementen zijn uitgesproken in de handel.

Faillissementen van bedrijven en instellingen (excl. eenmanszaken), voor zittingsdagen gecorrigeerd

Geen duidelijk trend

Het aantal uitgesproken faillissementen, voor zittingsdagen gecorrigeerd, piekte in mei 2013. Daarna is er sprake van een dalende trend en bereikte het aantal faillissementen in augustus 2015 het laagste niveau sinds oktober 2008. Vervolgens liep het aantal faillissementen vier maanden achter elkaar op. In januari 2016 daalde het aantal uitgesproken faillissementen weer. In het afgelopen half jaar is geen duidelijke trend zichtbaar.  

Meeste faillissementen in handel

Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er 366 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) in januari 2016 failliet verklaard. De meeste faillissementen zijn uitgesproken in de handel, namelijk 96. Bij de financiële instellingen kwam het aantal faillissementen uit op 61. De handel en de financiële dienstverlening tellen overigens ook de meeste bedrijven. Relatief gezien zijn de meeste bedrijven failliet verklaard in de horeca.

Faillissementen van bedrijven en instellingen (excl. eenmanszaken), naar bedrijfstak, januari 2016

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.