Koopwoningen ruim 3 procent duurder dan jaar eerder

© ANP

Bestaande koopwoningen waren in december 3,2 procent duurder dan in december 2014. Deze toename is kleiner dan in november, toen de grootste prijsstijging in 7 jaar werd genoteerd. Sinds juni 2013 is sprake van een licht stijgende trend van de woningprijzen. Met december is ook het jaarcijfer bekend.  In 2015 waren bestaande koopwoningen gemiddeld 2,8 procent duurder dan in 2014. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van CBS en het Kadaster.

Prijzen van bestaande koopwoningen

Prijzen 6,4 procent hoger dan tijdens dal in juni 2013

Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen is in december 2015 ongeveer even hoog als in februari 2004. In juni 2013 bereikten de prijzen van huizen een dal. Daarna is er sprake van een licht stijgende trend. Vergeleken met juni 2013 liggen de prijzen in december 6,4 procent hoger. Ten opzichte van augustus 2008, toen de woningprijzen een piek bereikten, is het prijsniveau 16,4 procent lager.

Prijsindex bestaande koopwoningen

Aanzienlijk meer bestaande koopwoningen verkocht in 2015

Het Kadaster bracht afgelopen dinsdag al naar buiten dat het in december 21.566 verkochte woningen registreerde. Dat is bijna 15 procent minder dan in december 2014. In 2015 zijn er in totaal 178.293 woningen verkocht. Dat is ruim 16 procent meer dan een jaar eerder.

CBS publiceert vandaag ook de kwartaaluitkomsten naar regio en woningtype.

Naast de prijsindex bestaande koopwoningen publiceert CBS ook over de gemiddelde vraagprijzen van bestaande koopwoningen. De ontwikkeling van de gemiddelde vraagprijzen geeft vooral inzicht in het aanbod op de koopwoningmarkt. Ook geeft deze statistiek informatie over het aantal tekoopstaande woningen en de gemiddelde aanbodtijd.  De prijsindex bestaande koopwoningen is de indicator voor de prijsontwikkeling van koopwoningen. Deze cijfers zijn gebaseerd op een integrale registratie van de transactieprijzen van woningen door het Kadaster en WOZ-waarden van alle woningen in Nederland.