Investeringen groeien aanzienlijk

In november 2015 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 13,1 procent groter dan in november 2014, meldt CBS. De stijging is groter dan een maand eerder.  Dat komt doordat de investeringen in woningen en personenauto’s sterk groeiden. Volgens de CBS Investeringsradar zijn de condities voor de investeringen in januari minder gunstig dan in december en november.

De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdagen. November 2015 heeft een werkdag meer dan november 2014.

Investeringen in materiele activa (volume)

Vooral meer geïnvesteerd in woningen en personenauto’s

Net als in de voorgaande maanden is vooral meer in woningen geïnvesteerd. De investeringen in personenauto’s waren ook aanzienlijk hoger dan een jaar eerder. In welke mate de verandering in de bijtelling op zakelijke auto’s in 2016 invloed heeft gehad, kan met deze cijfers niet worden vastgesteld. Om nog te profiteren van een lagere bijtelling hebben zakelijke rijders mogelijk de aanschaf van een personenauto naar voren gehaald. Volgens de BOVAG werd afgelopen november in Nederland het hoogste aantal nieuwe personenauto’s geregistreerd in een novembermaand deze eeuw, op november 2011 na.

Omstandigheden investeringen in januari minder gunstig

De omstandigheden voor investeringen zijn in januari per saldo minder gunstig dan in november volgens de CBS Investeringsradar. De investeringen hangen onder meer samen met de situatie op de afzetmarkten en met de situatie op de financiële markten. Het consumentenvertrouwen is minder positief en de toename van de koerswaarde van Nederlandse aandelen op jaarbasis was in de radar van januari kleiner dan in die van november.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.

Relevante links