Afzetprijzen industrie lager dan een jaar eerder

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© Hollandse Hoogte

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in november 6,9 procent lager dan in november 2014. In oktober 2015 was de industrie 8,9 procent goedkoper dan een jaar eerder. Het verloop van de afzetprijzen van de industrie hangt sterk samen met de ontwikkeling van de olieprijs, aldus CBS. De prijsdaling van olie op jaarbasis was in november wat kleiner dan in oktober.

Afzetprijzen industrie

Lagere olieprijzen, lagere afzetprijzen

De olieprijs is sinds 2013 bijna onafgebroken lager dan een jaar eerder. In november kostte North Sea Brent olie bijna 43 euro per vat. Dat is 33 procent minder dan in november 2014. In oktober kostte een vat olie bijna 44 euro, 37 procent minder dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in november 28 procent goedkoper dan in november 2014. Een maand eerder was de prijsdaling bijna 33 procent. Het prijsverloop in deze sector wordt uiteraard sterk beïnvloed door de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Exclusief de aardolie-industrie komt de prijsdaling in de industrie uit op 3,4 procent.

De prijzen van de producten van de chemische industrie waren 13,5 procent lager dan een jaar eerder. Ook in deze bedrijfstak leidt een lagere olieprijs tot lagere afzetprijzen. Producten van de voedingsmiddelenindustrie waren bijna 1 procent goedkoper dan een jaar eerder. Dat hangt onder meer samen met de prijsontwikkeling van agrarische grondstoffen. Verder waren de prijzen van basismetaalproducten lager. Dat gaat samen met de dalende staalprijzen.

Daarentegen waren producten van de machine-, de auto-, de kunststof- en rubberindustrie en metaalproducten iets duurder dan een jaar eerder. 

Afzetprijzen industrie naar bedrijfsklasse

De acht genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn samen goed voor 80 procent van de industrie.

Producten industrie in november duurder dan in oktober

Bezien van maand op maand stegen de afzetprijzen van de industrie. In november waren producten van de industrie gemiddeld 0,4 procent duurder dan in oktober. Zowel de prijzen op de binnenlandse markt als op die op de buitenlandse markt stegen met 0,4 procent. In de 5 voorgaande maanden daalden de prijzen van de industrie.

Index afzetprijzen industrie