Minder Nederlandse vakantiegangers naar Griekenland en Turkije

© ANP

Griekenland en Turkije hebben afgelopen zomer minder aan Nederlandse toeristen verdiend dan in de zomer van vorig jaar. Minder Nederlanders kozen Griekenland en Turkije in het derde kwartaal als vakantiebestemming, waardoor er daar minder werd uitgegeven. Frankrijk en Spanje waren juist meer in trek, meldt CBS.

Het aantal reizigers naar Turkije en Griekenland nam af met respectievelijk 15 en 16 procent. De Nederlandse reisbestedingen daalden in Griekenland met 20 procent, in Turkije met 12 procent. Dat was samen goed voor een afname van 68 miljoen euro. Turkije en Griekenland werden mogelijk minder populair als vakantieland door de verheviging van de Griekse financiële crisis in juni en juli en een aanscherping van het reisadvies voor reizen naar Turkije eind juli.

In Frankrijk en Spanje samen gaven Nederlanders in het derde kwartaal 121 miljoen euro meer uit dan een jaar eerder. De bestedingen stegen met 6 procent in Frankrijk en 19 procent in Spanje. Het aantal reizigers naar die landen groeide minder hard (respectievelijk 4 en 16 procent).

Ontwikkeling reisbestedingen en aantal reizigers, derde kwartaal 2015 t.o.v. derde kwartaal 2014

Bestedingen in Griekenland en Turkije op laagste niveau in 4 jaar

In totaal gaven Nederlanders zo’n 142 miljoen euro uit in Turkije en 197 miljoen euro in Griekenland. Dat is voor beide landen het laagste bedrag in vier jaar. De bestedingen in Frankrijk en Spanje bereikten met respectievelijk 733 miljoen euro en 484 miljoen euro geen recordhoogte. In 2012 spendeerden Nederlanders in beide landen meer. In totaal gaven Nederlanders in het derde kwartaal 21 miljoen euro meer uit in het buitenland dan een jaar eerder, een stijging van 0,4 procent.

Reisbestedingen per bestemming, derde kwartaal in alle jaren

Het aantal reizigers naar Turkije is nu op het laagste niveau in vier jaar. Voor Griekenland geldt dit niet. In 2013 vertrokken minder Nederlanders naar Griekenland dan in 2015. Vorig jaar stond Griekenland na Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië in de top vijf populairste buitenlandse zomervakantiebestemmingen, voor dit jaar is dat nog niet bekend. Het aantal reizigers naar Frankrijk en Spanje ligt op het hoogste niveau in vier jaar.

Reizigers per bestemming, derde kwartaal in alle jaren