Nederland zakt naar derde plek EU-ranglijst bbp per hoofd

De omvang van de economie (het bbp) per hoofd van de bevolking lag vorig jaar in Nederland 31 procent boven het gemiddelde in de EU. Daarmee is Nederland van plaats 2 naar 3 gedaald op de ranglijst van EU-landen met het hoogste bbp per hoofd van de bevolking. Luxemburg behoudt de eerste plaats, Ierland passeerde Nederland. Dat blijkt uit de nieuwste, voor koopkracht gecorrigeerde cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

De Ieren gingen Nederland voorbij omdat ze in 2014 34 procent boven het gemiddelde in de EU uitkwamen. Nederland zakte van 33 procent boven het EU-gemiddelde in 2013 naar een plus van 31 procent vorig jaar. Het bbp per hoofd in Nederland kwam uit op 39 300 euro. Luxemburg staat op grote afstand van de rest op 1. Het bbp per hoofd in het groothertogdom lag ruim 2,5 keer boven dat in de Europese Unie.

Hoewel Nederland een plaats moest afstaan, behoort het nog altijd tot de meest welvarende landen in de EU. Zo lag het bbp per hoofd van Duitsland 24 procent boven het gemiddelde. De doorsnee Belg heeft 19 procent meer te besteden en Frankrijk zit 7 procent boven het gemiddelde in de EU. Onderaan de ranglijst staan Kroatië, Roemenië en Bulgarije met respectievelijk 59, 55 en 47 procent van het bbp per hoofd in de EU.

Ranglijst bbp per hoofd t.o.v. EU-gemiddelde (=100%), 2014

Overigens troeven niet-EU-landen Noorwegen en Zwitserland zowel Nederland als Ierland af. Deze landen zaten vorig jaar 78 en 62 procent boven het gemiddelde in de EU. CBS meldde eerder al dat ook de VS een hoger bbp per hoofd heeft dan Nederland. De Amerikanen zaten vorig jaar 13 procent boven het Nederlands gemiddelde. Japan stond op 78 procent van Nederland. In China steeg het bbp per hoofd de afgelopen decennia hard, maar vorig jaar lag China nog op 28 procent van het gemiddelde in Nederland.