Aantal faillissementen verandert nauwelijks

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP

In november 2015 is er 1 faillissement meer uitgesproken dan in oktober, meldt CBS. De meeste faillissementen zijn uitgesproken in de handel.

Faillissementen van bedrijven en instellingen (excl. eenmanszaken), voor zittingsdagen gecorrigeerd

Dalende trend

Het aantal uitgesproken faillissementen, voor zittingsdagen gecorrigeerd, piekte in mei 2013. Daarna is er sprake van een dalende trend en bereikte het aantal faillissementen in augustus 2015 het laagste niveau sinds oktober 2008. In november steeg het aantal faillissementen met 1 ten opzichte van oktober. Deze lichte stijging volgt op toenames in september en oktober. Het is echter nog te vroeg om te zeggen dat met de stijgingen in de afgelopen maanden de trend verandert.  

Meeste faillissementen in handel

Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er 376 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) in november 2015 failliet verklaard. Daarmee komt het aantal faillissementen in de eerste 11 maanden van 2015 uit op 4.786. Dat is 22 procent minder dan in dezelfde periode van 2014.

De meeste faillissementen in november zijn uitgesproken in de handel, namelijk 69. Bij de financiële instellingen kwam het aantal faillissementen uit op 66. De handel en de financiële dienstverlening tellen overigens ook de meeste bedrijven. Relatief gezien zijn de meeste bedrijven failliet verklaard in de horeca (30).

Faillissementen van bedrijven en instellingen (excl. eenmanszaken), naar bedrijfstak, november 2015

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.