CBS wint Verkiezing Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2015

CBS is verkozen tot beste overheidsorganisatie van het jaar 2015. Dat maakte minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap namens de Vereniging voor Overheidsmanagement vanavond bekend in de Ridderzaal in Den Haag.

Aan de verkiezing deden in totaal 216 overheidsorganisaties mee. Na een voorselectie door de organisatie beoordeelde de jury de beste tien inzendingen op tien criteria, waaronder betrouwbaarheid, deskundigheid en openheid. De jury wees op basis daarvan drie finalisten aan: Avri, de FIOD en CBS. Na een werkbezoek aan de drie finalisten riep de jury vanavond CBS uit tot winnaar. De jury had waardering voor onder meer de manier waarop de organisatie steeds meer in contact treedt met de samenleving en de deskundigheid van CBS, blijkt uit het juryrapport.

Tjark Tjin-A-Tsoi, directeur-generaal van CBS: 'Ik vind het een eer dat CBS deze prijs in ontvangst mag nemen. Het is voor ons een motivatie om te blijven innoveren, in zowel de manier waarop we data verzamelen en verwerken als de wijze waarop we onze informatie aan de samenleving ter beschikking stellen.'

foto van liesbeth spies, tjark tjin-a-tsoi en jet bussemaker

Over de Verkiezing Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2015

De Verkiezing voor beste Overheidsorganisatie van het Jaar is een initiatief van de Vereniging voor Overheidsmanagement, in samenwerking met de Unie van Waterschappen, Vereniging voor Bestuurskunde, het Interprovinciaal Overleg, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, ICTU, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten. De verkiezing wil bijdragen aan transparantie en kennisdeling binnen het openbaar bestuur, door goede initiatieven voor het voetlicht te brengen en zo het functioneren van publieke organisaties te verbeteren.

De jury bestaat uit de volgende personen:

  • Liesbeth Spies (juryvoorzitter en burgemeester Alphen aan den Rijn)
  • Loes Mulder (directeur-generaal Algemene Bestuursdienst)
  • Dagmar Winkelhorst (Jong ambtenaar van het jaar 2014)
  • Paul 't Hart (Hoogleraar departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap Universiteit Utrecht, Decaan Nederlandse School voor Openbaar Bestuur en voorzitter Vereniging voor Bestuurskunde
  • Paulien Pistor (Gemeentesecretaris Eindhoven)
  • Erik Gerritsen (secretaris-generaal bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport)
  • Annet van Schreven (Provinciesecretaris Drenthe)
  • Eric Jongmans (directeur Waterschap Rivierenland)

Eerdere winnaars van de titel Beste Overheidsorganisatie van het Jaar zijn Jeugdbescherming Regio Amsterdam (2014) en de gemeente Deurne (2013).