Omzet industrie lager door prijsdaling

© ANP

Producenten hebben hun omzet in het derde kwartaal met 2,3 procent zien afnemen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toch is de gemiddelde dagproductie van industriële goederen vergeleken met een jaar eerder vrijwel gelijk gebleven. De omzet ging met name omlaag doordat de afzetprijzen in de aardolie-industrie sterk daalden. Ondanks de omzetdaling is het aantal producenten dat in de komende drie maanden een hoger productievolume verwacht groter dan het aantal dat een afname verwacht. Dat meldt CBS.

Omzetontwikkeling industrie

Binnen de Nederlandse landsgrenzen viel de omzet in het derde kwartaal 7,8 procent lager uit. Op de buitenlandse markt ging het beter, daar wisten Nederlandse producenten juist 0,9 procent meer om te zetten.

De binnenlandse omzet bleef dalen doordat de omzet in de aardolie-industrie gedrukt wordt door de dalende olieprijzen. In die branche daalde de omzet met bijna 33 procent. De olieprijzen liepen in het derde kwartaal weer terug na een opleving in het tweede kwartaal. Daarom waren ook producten van de aardolie-industrie ruim 30 procent goedkoper dan een jaar geleden.

Elektrotechnische en machine-industrie grootste stijger

Net als in het vorige kwartaal kwam de grootste omzetstijging uit de elektrotechnische- en machine-industrie. Ook de meubelindustrie liet positieve ontwikkelingen zien. De totale omzet steeg hier in het tweede en derde kwartaal met respectievelijk 23 en 10 procent.

Omzet- en productieontwikkeling industrie naar bedrijfstak

Hoewel de omzet daalde en de productie ongeveer gelijk bleef lieten andere indicatoren een gunstiger beeld zien. Het aantal faillissementen is al vijf jaar niet zo laag geweest en de bezettingsgraad is sinds de start van de crisis niet zo hoog geweest. Het producentenvertrouwen is weliswaar wat lager dan een kwartaal eerder, maar is wel al ruim een jaar positief. Meer producenten dan vorig jaar verwachten dat de inkooporders de komende drie maanden toenemen. Ook zijn producenten minder negatief over de personeelssterkte dan vorig jaar.

Lees alles over de stand van de industrie in de Kwartaalmonitor.