Meer faillissementen uitgesproken

© ANP

In oktober 2015 zijn er, voor zittingsdagen gecorrigeerd, 47 faillissementen meer uitgesproken dan in september, meldt CBS. Vooral in de bouwnijverheid en horeca zijn meer bedrijven failliet verklaard.

Faillissementen van bedrijven en instellingen (excl. eenmanszaken), voor zittingsdagen gecorrigeerd

Dalende trend 

Het aantal uitgesproken faillissementen, voor zittingsdagen gecorrigeerd, piekte in mei 2013. Daarna is er sprake van een dalende trend en bereikte het aantal faillissementen in augustus 2015 het laagste niveau sinds oktober 2008. In oktober steeg het aantal faillissementen met 47 ten opzichte van september.  Deze stijging volgt op een heel lichte toename in september. Het is echter nog te vroeg om te zeggen dat met de stijgingen in de afgelopen twee maanden de trend verandert.  

Meeste faillissementen in handel

Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er 366 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) in oktober 2015 failliet verklaard. Daarmee komt het aantal faillissementen in de eerste 10 maanden van 2015 uit op 4.399. Dat is 22 procent minder dan in dezelfde periode van 2014.

De meeste faillissementen in oktober  zijn uitgesproken in de handel, namelijk 82. Bij de financiële instellingen kwam het aantal faillissementen uit op 59. De handel en de financiële dienstverlening tellen overigens ook de meeste bedrijven. Relatief gezien zijn de meeste bedrijven failliet verklaard in de bouwnijverheid (56).

Faillissementen van bedrijven en instellingen (excl. eenmanszaken), naar bedrijfstak, oktober 2015

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.