Verkoop nieuwe vrachtwagens flink in de plus

Na drie jaar van mineur zijn in de eerste negen maanden van dit jaar weer meer bedrijfsvoertuigen verkocht. Vooral nieuwe vrachtwagens, waaronder trekkers voor een oplegger, werden vaker aangeschaft. De aantrekkende economie was de motor achter de verkoopgroei. Dit meldt CBS.

In de eerste drie kwartalen van dit jaar zijn ruim 7 duizend nieuwe trekkers verkocht, een stijging van 53 procent vergeleken met de eerste negen maanden van vorig jaar. De verkoop van nieuwe vrachtauto’s (met een vaste laadbak) steeg met 47 procent naar bijna 2 800 stuks.

Ontwikkeling verkoop nieuwe bedrijfsvoertuigen

Bijna 56 duizend nieuwe bedrijfsvoertuigen

Tussen januari en eind september 2015 werden bijna 56 duizend nieuwe bedrijfsvoertuigen verkocht. Naast vrachtauto's vallen daar bijvoorbeeld ook bestelbusjes onder. De verkoop was 16 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. De verkoop van nieuwe bedrijfsvoertuigen was de afgelopen drie jaar samen nog met 13 procent afgenomen.

Naast nieuwe bedrijfsvoertuigen werden er 140 duizend  occasions verkocht. Dat zijn er bijna evenveel als een jaar eerder. Het totale aantal verkochte bedrijfsvoertuigen ligt met 196 duizend nog wel onder het niveau van voor de economische crisis. In 2008 stond de teller na negen maanden op 240 duizend.

Verkoop bedrijfsvoertuigen, januari t/m september