Kwart minder huisdiervoer geproduceerd

De productie van huisdiervoer is de afgelopen twee jaar met 27 procent afgenomen. De Nederlandse industrie produceerde vorig jaar 587 miljoen kilo voer, tegen 805 kilo in 2012. Zo’n 86 procent van het voer was bestemd voor honden en katten. Dit meldt CBS.

De daling is volgens branchevereniging Dibevo deels te verklaren doordat ondernemingen met minder dan twintig werknemers de laatste jaren in opkomst zijn. Zij nemen mogelijk een deel van de markt over. Kleine bedrijven worden niet meegeteld in deze productiecijfers. Het gaat dan bijvoorbeeld om bedrijfjes die biologische diervoeding maken. Het aantal katten in Nederland is volgens de branchevereniging sinds 2012 licht gedaald, het aantal honden is redelijk stabiel.

Aantal grote producenten blijft gelijk

Het aantal grote producenten van huisdiervoer is al jarenlang ongeveer op hetzelfde niveau. Eind 2014 waren 65 Nederlandse bedrijven met meer dan twintig werknemers actief in de huisdiervoerproductie. Deze verkochten het geproduceerde voer in 2014 voor een totaalbedrag van 568 miljoen euro. Niet al het diervoedsel dat wordt geproduceerd is voor de Nederlandse markt. Een deel van het voer is bestemd voor de export.

Productie van huisdiervoer

Frankrijk grootste producent

Frankrijk is de grootste producent van huisdiervoer in Europa, met 1,6 miljard kilo in 2014. Nederland staat op de zevende plaats na Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje, Italië en Hongarije. In totaal werd in de Europese Unie 9,7 miljard kilo aan voer voor huisdieren geproduceerd. Hiervan was 88 procent bestemd voor honden en katten, net iets meer dan het in Nederland geproduceerde huisdiervoer.