Franse wijn minder populair

© ANP

Franse wijnen zijn in Nederland minder in trek dan een jaar geleden. Nederland importeerde bijna 125 miljoen liter uit Frankrijk, 4,4 procent minder dan een jaar eerder. Frankrijk is met afstand wijnland nummer één, maar het aandeel op de totale invoer is de afgelopen jaren wel sterk gedaald. Dit meldt CBS.

Nederland importeerde vorig jaar bijna 421 miljoen liter wijn, met een importwaarde van ruim 1 miljard euro. Waar Frankrijk terrein verliest, zijn landen als Chili en ook het Verenigd Koninkrijk al enkele jaren in opkomst.

Invoer van wijn

Gestage opmars Chili

Drie op de tien wijnen die Nederland in 2014 importeerde waren van Franse makelij. Dat is flink minder dan rond de eeuwwisseling, toen nog zo’n 45 procent van alle wijnen die Nederland invoerde uit Frankrijk kwam. Na Franse wijn werd vorig jaar Duitse wijn het meest ingevoerd, hoewel ook het aandeel van Duitsland in 2014 daalde. Na Duitsland volgden Italië, Spanje en Chili. Spaanse wijn verliest net als Franse wijn terrein. Chileense wijn is daarentegen al jaren aan een gestage opmars bezig. Het Chileense aandeel kwam in 2014 uit op 9,5 procent.

Aandeel wijninvoer naar herkomstland

Ook steeds meer wijn uit het Verenigd Koninkrijk

Sinds 1996 zijn er naast Chili nog andere wijnlanden bijgekomen die inmiddels een stevig aandeel in de totale import opeisen. Zo is Zuid-Afrika met 5,1 procent een traditioneel wijnland als Portugal inmiddels gepasseerd, al is het aandeel van Zuid-Afrika sinds 2004 wel bijna onafgebroken aan het dalen. Een opvallende stijger is daarnaast het Verenigd Koninkrijk, dat van een aandeel van 0,2 procent in 1996 steeg naar 5,3 procent in 2014. Nederland importeerde in 2014 al meer dan 22 miljoen liter wijn uit dat land. Het aandeel van Australische wijn steeg van 0,8 in 1996 naar 2,5 procent.

Ook meer binnenlandse wijn

Nederland is zelf ook wijnproducent. In Nederland waren er in 2014 ongeveer 100 bedrijven die wijn verbouwden. Voor bijna de helft daarvan was dat de hoofdactiviteit. De wijnbouw nam 160 hectare grond in beslag. Tien jaar geleden was dat nog 70 hectare, verdeeld over 70 bedrijven.

Wijnbouwgrond