Bouw aan kop met loonstijging van 3 procent

© ANP

De bouw is met een cao-loonstijging van 3,0 procent de bedrijfstak met de hoogste stijging in het derde kwartaal. In de energievoorziening was de stijging het laagst met 0,4 procent. Gemiddeld gingen de lonen met 1,5 procent omhoog. Dat is de grootste stijging sinds de tweede helft van 2012. Dat meldt CBS.

Vorig kwartaal stegen de cao-lonen in Nederland nog met 1,3 procent.

Loonafspraken bouw

De bouwnijverheid ging er het meest op vooruit door de loonsverhoging in de cao bouw die de tweede helft van dit jaar in ging. Vorig kwartaal behoorde de bouwnijverheid (0,7%) samen met de energievoorziening (0,6%) nog tot de bedrijfstakken met de laagste loonstijging.

De afspraken in de cao bouw gelden voor ruim 100 duizend werknemers. Er zijn circa 300 duizend werknemers in de bouw. Daarnaast werken er nog ongeveer 150 duizend mensen als zelfstandige in deze bedrijfstak.

Cao-loonstijging naar bedrijfstak, 3e kwartaal 2015

Ambtenaren volgen met 2,2 procent

Bij de overheid stegen de lonen met 2,2 procent. Deze hogere loonstijging is vooral het resultaat van cao-afspraken bij de gemeenten.
De loonafspraken die voortvloeien uit het Centraal Akkoord zijn hier nog niet in verwerkt. In de meeste overheidscao’s is wel de 0,8 procent ABP teruggave van 2015 doorgevoerd in de lonen. Dit is als loonsverhoging of als eenmalige beloning door het merendeel van de betreffende werkgevers uitbetaald.

Er werken bijna 500 duizend mensen voor het openbaar bestuur en overheidsdiensten.

Cao-lonen boven inflatie

De gemiddelde cao-loonstijging ligt sinds 2011 tussen 0,9 procent en 1,5 procent. Tot halverwege 2014 lag de stijging onder de inflatie, maar sinds het derde kwartaal van 2014 ligt de cao-loonstijging er weer boven. De belangrijkste reden hiervoor is dat de inflatie sinds eind 2014 lager is.

Cao-loonstijging en Inflatie