Omzet chemische industrie sterk gedaald

© ANP

De chemische industrie behaalde in het eerste halfjaar van 2015 ruim 17 procent minder omzet dan een jaar eerder. Deze afname komt niet alleen door lagere verkoopprijzen, maar ook door een verminderd verkoopvolume in zowel binnen- als buitenland. Dit maakt CBS bekend.

De omzet van de chemie staat al langer onder druk. In 2012 boekte de branche voor het laatst groei. Sindsdien nemen zowel omzet als productie af. Het omzetverlies was in de eerste helft van 2015 aanzienlijk groter dan in de afgelopen twee jaar. De omzet kwam ruim 20 procent lager uit dan in 2012. Het sterke verlies betrof zowel de binnenlandse als de buitenlandse markt.

Het omzetverlies in euro’s wordt deels veroorzaakt door lagere afzetprijzen. Na lichte afnames in voorafgaande jaren daalden de prijzen vooral in het eerste kwartaal van 2015 scherp. In het tweede kwartaal was de prijsdaling wat kleiner. De chemieprijzen worden beïnvloed door de olieprijs, die in de eerste helft van 2015 aanzienlijk daalde. Zowel de inkoop- als de verkoopprijzen dalen hierdoor.

Omzet- en afzetprijsontwikkeling chemische industrie

Duizend chemische bedrijfsvestigingen

In de chemische industrie zijn momenteel bijna 800 bedrijven in ongeveer 1 000 vestigingen actief. Het aantal chemische bedrijven is vanaf 2007 vrijwel stabiel. De chemische industrie biedt aan ongeveer 50 duizend personen werkgelegenheid, zo’n 6 procent van het totale aantal personen dat werkzaam is in de industrie. De chemie is met 50 miljard euro goed voor ongeveer één zesde van de totale industriële omzet.

chemische industrie

Van de chemische bedrijven is 40 procent vooral actief in de basischemie en ruim een kwart in de wasmiddel- en cosmetica-industrie. Noord-Brabant kent de meeste vestigingen van chemische bedrijven (175), op de voet gevolgd door Noord-Holland en Zuid-Holland met respectievelijk 155 en 150 vestigingen. Flevoland en Drenthe zijn met elk 25 vestigingen de provincies met het kleinste aantal vestigingen.